2024 Da Xue Shan Gu Shu Hong Cha - čaj ze starých stromů sušený na slunci - Gramy: 50
Gu Shu Hong je na slunci sušený černý čaj z divokých stromů Ye Sheng Cha, pochází z pohoří Da Xue Shan v Yunnanské oblasti Lincang. Divoký čaj Ye Sheng Cha roste v horském terénu v nadmořské výšce 2 000 - 2 300 m.
Divoký čaj z Da Xue Shan je známý svou jemnou chutí a vůní divoké orchideje. Jemná chuť u tohoto divokého čaje je velmi příjemná a i přesto se v něm objevují tóny broskví, meruněk a exotického ovoce. Více
POPIS
Gu Shu Hong je na slunci sušený černý čaj z divokých stromů Ye Sheng Cha, pochází z pohoří Da Xue Shan v Yunnanské oblasti Lincang. Da Xue Shan je hora o výšce 3 480 m nacházející se v oblasti Lincang v jihozápadním Yunnanu. Její vrchol je po celý rok pokryt sněhem, odtud název Velká sněžná hora ( Da Xue Shan ). Divoký čaj Ye Sheng Cha, často nazývaný yunnanskými farmáři jako Shan Cha zde roste v horském terénu v nadmořské výšce 2 000 - 2 300 m. Přesto, že roste v takto vysoké nadmořské výšce, klíčí dříve než většina běžných čajů v Yunnanu i zbytku Číny. Koncem března je čaj připraven ke sklizni.
Když mluvíme o divokém čaji, máme na mysli čaj, který roste přirozeně v horách v divoké přírodě zcela bez zásahu člověka. Materiál z divokého čaje Da Xue Shan je perfektní nejen pro výrobu Sheng Pueru, ale je velmi ceněn zpracovaný jako červený (černý) čaj. Mezi lidmi, kteří si divoký černý čaj kupují a uchovávají ho léta zrát, jsou velmi často lékaři čínské medicíny, neboť si velmi dobře uvědomují jeho obrovskou přidanou hodnotu pro člověka.
CHARAKTERISTIKA:
Divoký čaj z Da Xue Shan je známý svou jemnou chutí a vůní divoké orchideje. Jemná chuť u tohoto divokého čaje je velmi příjemná a i přesto se v něm objevují tóny broskví, meruněk a exotického ovoce. Lístky mají nádhernou okouzlující vůni, jsou hodně velké a krásně zakroucené.
ZEMĚ PŮVODU | Čína |
OBLAST | Lincang, Da Xue Shan |
KULTIVAR | Ye Sheng Cha |
PROVINCIE | Yunnan |
STÁŘÍ STROMU | 150 - 500 let |
NADMOŘSKÁ VÝŠKA | 2 000-2 300 m. |
SBĚR | 3/2024 |
PŘÍPRAVA
Čaj doporučuji zalévat 90-95°C vodou.
Do konve či gaiwanu si nasypte -> 3-4g na 150ml ( podle objemu nádobí a vašich nároků na sílu ).
DOBA LOUHOVÁNÍ:
Gu Shu Cha lze připravit dvěma způsoby. Tím, že je čaj divoký, tak vydrží opravdu mnoho. Můžete ho buď louhovat velmi krátce a bude takový lehčí.
1. | 20-40 vteřin |
2. | 10-20 vteřin |
3. | 15-30 vteřin |
4. | 30-40 vteřin |
5. | 40-50 vteřin |
Lze ho louhovat i delší dobu a bude chuťově výraznější a hodně silný.
1. | 1 minuta |
2. | 40-50 vteřin |
3. | 50-70 vteřin |
4. | 1-2 minuty |