Chuť Gyokura je sametová, jemná, hustá s mléčnou texturou a sladkou chutí s tóny lískových oříšků. Více

Cena
od 164 Kč

Původní cena
219 Kč

Ušetříte
25% (55 Kč)

Upřesněte výběr produktu
Varianta neexistuje

ks

POPIS

Toto mistrovské Gyokuro vyrobil mistr Tohei Maeshima, farmář žijící v Okabe v prefektuře Shizuoka. Pan Maeshima je v Japonsku i mimo něj po mnoho let velice proslulý mimořádnou kvalitou svého čaje Gyokuro, které vyrábí tradičním způsobem již několik desítek let. Kromě zcela manuálního zpracování je jeho Gyokuro známé svým tradičním zastíněním rýžovými rohožemi po dobu nejméně 21 dní před sklizní. Pan Maeshima si sám pěstuje rýži a vyrábí rýžové rohože jako to dělávali čajoví farmáři za starých časů.

🍵 Charakteristika

Chuť svého čaje Gyokuro si ladí kombinací kultivarů Yabukita, Saemidori, Gokou a Okumidori, přičemž receptura se dolaďuje s každou sklizní s ohledem na vlastnosti právě sklizeného čaje. Výsledkem je lektvar s mimořádnou dávkou sametovosti, jemnosti, hustou a mléčnou texturou a sladkou chutí s tóny lískových oříšků.

Mnoho milovníků čaje Gyokuro se shoduje na tom, že právě pan Maeshima vyrábí to nejlepší Gyokuro v Japonsku.

🌿 Jak si vychutnat Gyokuro podle pana Maeshimy způsobem "tsuyucha"?

První nálev

  1. Připravte si misku s pokličkou, vložte do ní 4-5 g čaje Gyokuro.
  2. Nalijte cca 20 ml horké vody do Yuzamashi ( japonská miska na ochlazování horké vody) a nechte ji vychladnout na 40°C.
  3. Opatrně nalijte vychladlou vodu do misky. Nalévejte vodu tak, že ji lijete na vnitřní stěnu misky a voda tak lístky podtéká. Během nalévání opište kružnici kolem dokola misky.
  4. Zakryjte misku pokličkou a počkejte dvě a půl minuty.
  5. Slijte si tento nektar do šálku a začněte usrkávat „nefritovou rosu“. Stačí pár kapek a pocítíte výraznou chuť  nori a její přetrvávající dochuť, která nevyprchá ani po dlouhé době.

Druhý a třetí nálev
Použijte stejný způsob jako při prvním nálevu, ale přilejte trochu více vody a postupně mírně zvyšujte její teplotu. Můžete prodloužit čas louhování, při takto nízkých teplotách nelze čaj přelouhovat.

Tohei s oblibou říká, že "Sencha je pro uhašení žízně a Gyokuro je pro uklidnění duše". Čaj by neměl sloužit k uhašení žízně, od toho je voda, ale k vychutnání si síly přítomného okamžiku. 

Parametry
Země původu Japonsko
Lokalita Shizuoka
Oblast Okabe
Kultivar Yabukita, Saemidori, Okumidori, Gokou
Trvanlivost 12/27
Země původu Japonsko
Lokalita Shizuoka
Oblast Okabe
Kultivar Yabukita, Saemidori, Okumidori, Gokou
Trvanlivost 12/27

Naposledy navštívené1