Kamairicha je velmi populární, velmi kvalitní a netradičně zpracovaný čaj. Pečení na pánvi nabízí zvláštní rovnováhu mezi hořkostí a sladkostí.
Kamacha nebo-li srpkový čaj má neskutečně příjemnou ořechovou vůni s tóny kaštanů a sladkým sametovým dozvukem. Tento čaj Vás pohladí po duši, jak svým charakterem, tak svou chutí. Je totiž mimořádnou kombinací jemnosti a intenzity. Více
Kamairicha Zairai je velmi kvalitní a netradičně zpracovaný čaj z kultivaru Zairai z prefektury Shizuoka, nacházející se na ostrově Honšú.
Když byla čajová kultura přinesena do Japonska z Číny, pro zastavení oxidace se používala metoda pečení na pánvi. Téměř všechny čajové lístky z Japonska jsou napařované, ale Kamairicha si zachovává starý „čínský styl“ pečení. Lístky mají tvar srpku (kama = srp) namísto rovných dlouhých lístků, už samotný srpek má barvu více do hněda. Pečení na pánvi nabízí zvláštní rovnováhu mezi hořkostí a sladkostí osvobozenou od typických trpkostí japonských čajů Sencha. Při rozlouhování si můžete všimnout občasných hnědých lístků mezi těmi zelenými. Kamairicha se pohybuje na pomezí mezi čínskými a japonskými čaji.
![]()
Charakteristika
U japonských čajů je vyhledávaná chuť umami, ale je zde také čistá sladkost s mnohem menší svíravostí než u klasického japonského čaje. Příjemná ořechová vůně, kaštany a sladký sametový dozvuk. Tato Kamacha je mimořádnou kombinací jemnosti a intenzity.
![]()
Zajímavosti
Zairai znamená v japonštině „původní“ a v čaji se používá k označení starého čajovníku bez identifikovatelného kultivaru. Kultivary jsou v podstatě klony. U Zairai má každý čajovník velmi odlišné vlastnosti, protože pochází ze semene. Všechny druhy čajovníků ze semen nesou společné jméno Zairai, což ale ve skutečnosti není název kultivaru. Mnoho Zairai čajovníků je velmi starých, někdy až stovky let. Staré Zairai čajovníky, které nikdo pravidelně neořezává, jsou stromy o výšce několika metrů.
![]()
Příprava
Na studeno nebo ledovo doporučuji čaj louhovat ( macerovat ) minimálně 2h v lednici o množství 7g čaje na litr vody.
| Země původu | Japonsko |
|---|---|
| Lokalita | Shizuoka |
| Kultivar | Zairai |
| Příprava | 60 - 70 °C, Na studeno ( 3 - 5 minut ), Cold brew ( několik hodin ) |
| Doba louhování | 1. nálev - 20 - 30 vteřin, 2. nálev - 10 - 20 vteřin, 3. nálev - 15 - 30 vteřin, 4. nálev - 20 - 30 vteřin |
| Louhování | Tato doba je pouze mnou vyzkoušená a doporučená. Vy můžete mít avšak jiné požadavky na sílu nálevu. |
| Země původu | Japonsko |
|---|---|
| Lokalita | Shizuoka |
| Kultivar | Zairai |
| Příprava | 60 - 70 °C, Na studeno ( 3 - 5 minut ), Cold brew ( několik hodin ) |
| Doba louhování | 1. nálev - 20 - 30 vteřin, 2. nálev - 10 - 20 vteřin, 3. nálev - 15 - 30 vteřin, 4. nálev - 20 - 30 vteřin |
| Louhování | Tato doba je pouze mnou vyzkoušená a doporučená. Vy můžete mít avšak jiné požadavky na sílu nálevu. |







