Sencha Fukamushi pochází z prefektury Shizuoka z kultivaru Yabukita. Fukamushi v překladu znamená hluboce napařený čaj. Opakem je lehce napařený čaj asamushi.
Lístky čaje Fukamushi jsou horké páře vystaveny obvykle 90-120 vteřin. Tento způsob zpracování čaje dokáže potlačit trpkost v chuti a přidat na sladkých tónech. Sencha Fukamushi byla navíc před sklizní na 5-7 dní zastíněna pro podpoření sladké chuti a výsledné jemnosti.
Tato Sencha je organicky pěstovaná. Má moc příjemné jemné tóny laděné do sladka a květinova. Více
POPIS
Sencha Fukamushi pochází z prefektury Shizuoka z kultivaru Yabukita. Fukamushi v překladu znamená hluboce napařený čaj. Opakem je lehce napařený čaj asamushi. U japonských čajů se pro zastavení oxidace lístků používá horká pára, čímž se odlišují od většiny čínských čajů.
Běžná doba, po kterou jsou čajové lístky vystaveny horké páře, je u čaje Sencha přibližně 30 vteřin. Lístky čaje Fukamushi jsou horké páře vystaveny obvykle 90-120 vteřin. V převážné většině se takto zpracovává čaj Sencha, málokdy např. Gyokuro. Tento způsob zpracování čaje dokáže potlačit trpkost v chuti a přidat na sladkých tónech. Sencha Fukamushi byla navíc před sklizní na 5-7 dní zastíněna pro podpoření sladké chuti a výsledné jemnosti.
CHARAKTERISTIKA:
Tato Sencha je organicky pěstovaná. Má moc příjemné jemné tóny laděné do sladka a květinova.
ZAJÍMAVOST:
Dlouhá fáze spaření způsobí, že lístky výrazně změknou a začnou se trhat, takže po vysušení čaj obsahuje část lístků ve formě malých částeček a prachu. Toto Vám může připadat jako čaj nižší třídy, ale opak je pravdou. Navíc z toho čaje získáte posílené zdravotní účinky čaje. Něco jako u čaje Matcha, díky obsahu mnoha malých částic v nálevu dostáváte do těla mnohé látky, které se z lístků nelouhují, např. některé katechiny a vitamíny, vláknina a chlorofyl.
ZEMĚ PŮVODU | Japonsko |
PREFEKTURA | Shizuoka |
KULTIVAR | Yabukita |
PŘÍPRAVA
Čaj doporučuji zalévat 60-70°C vodou, avšak musíte vodu normálně uvařit na 100°C a nechat zchladit.
Do kyushu konve s velmi jemým sítkem nebo do shiboridashi nasypte kolem 5g na 200ml objemu -> záleží jak silný čaj chcete a jak jste zvyklý. Příprava japonského čaje je opravdu komplexní a různorodá.
DOBA LOUHOVÁNÍ:
Platí pravidlo -> čím chladnější voda, tím delší doba louhování.
O japonských čajích se ví, že první dva nálevy jsou ty nejlepší a více než 3 nálevy japonský čaj kvalitně nedá.
1. | 20-40 vteřin |
2. | 40-50 vteřin |
3. | 40-60 vteřin |