2025 Jarní nefritový šnek z ostrova Dongting - Ming Qian Dong Ting Bi Luo Chun - Gramy: 50
Bi Luo Chun je jedním z deseti nejznámějších čínských čajů. Pochází z ostrova Dongting v jezeře Taihu v Suzhou.
Lístky Vás pohladí příjemnou sladko-ovocnou vůní připomínající broskve a exotické ovoce. Bi Luo Chun je krásně sladký, lehce sametový a jsou zde cítit příjemné ovocné tóny. Více
POPIS
Bi Luo Chun je jedním z deseti nejznámějších čínských čajů. Pochází z ostrova Dongting v jezeře Taihu v Suzhou. Ostrov Dongting v Taihu má tisíciletou historii pěstování čaje. Čaj Bi Luo Chun roste na východním pohoří a západním pohoří ostrova Dongting. Podloží na ostrovních horách je tvořeno převážně písčitou žlutou půdou a skalami, které poskytují dobré zásoby organické výživy a minerálů pro růst čaje. Zemědělci zde mají tradici sázet mezi čajovníky ovocné stromy, např. pomerančovníky, broskvoně a kaštany. Tento způsob pěstování je velmi příznivý pro rozmanitost ekosystému čajové zahrady. Čajové a ovocné stromy spolu dobře rostou a škůdce lze přirozeně regulovat. Navíc ovocné stromy přispívají k vůni i chuti čaje Bi Luo Chun vyrobeného na ostrově.
Sezóna sklizně Bi Luo Chun na ostrově Dongting je od 21. března do 5. dubna. Lístky na Bi Luo Chun prochází hned po sklizni intenzivním ručním tříděním. Sběr čaje probíhá ráno od 5h do 9h, ruční třídění a zavadnutí se provádí mezi 9h a 15h.
CHARAKTERISTIKA:
Lístky Vás pohladí příjemnou sladko-ovocnou vůní připomínající broskve a exotické ovoce. Bi Luo Chun je krásně sladký, lehce sametový a jsou zde cítit příjemné ovocné tóny. Je opravdu hodně jemný při teplotě 50°C a louhování do půl minuty.
ZEMĚ PŮVODU | Čína |
PROVINCIE | Jiangsu |
LOKALITA | Suzhou, Dongting |
KULTIVAR | Qun Ti Zhong |
PŘÍPRAVA
Čaj lze připravit více způsoby. Na teplo doporučuji zalévat 50-70°C vodou, avšak musíte vodu normálně uvařit na 100°C a nechat zchladit. Na studeno doporučuji výrazně delší dobu louhování.
Do konve či gaiwanu nasypte -> 3-5g na 150ml (podle objemu nádobí).
DOBA LOUHOVÁNÍ:
Platí pravidlo -> čím chladnější voda, tím delší doba louhování. V tomto případě na studeno je to cca 2-4 minuty.
Na horko takto:
1. | 30-40 vteřin |
2. | 20-35 vteřin |
3. | 20-40 vteřin |
4. | 30-50 vteřin |