Shanlinxi černý čaj je vzácný a často méně známý černý čaj z vysokohorské oblasti Shanlinxi v Nantou na Taiwanu (1 600 – 1 800 m.).
Krásný jantarový nálev s tóny uzrálých broskví, květin, ovoce, medu, švestek. Díky mladým lístkům je výsledná chuť hladká, sladká, bez výrazné trpkosti. Dozvuk čaje je plný, dlouhý a příjemně sladký. Více
POPIS
Shanlinxi černý čaj (Shan Lin Xi Black, taiwansky „Gao Shan Black“) je vzácný a často méně známý černý čaj z vysokohorské oblasti Shanlinxi v Nantou na Taiwanu (1 600 – 1 800 m.). Vychází z odrůdy Qing Xin, původně určené pro vysokohorské oolongy. Shanlinxi je pěstovaný ve vlhkém, mlhavém prostředí obklopeném bambusy a jehličnany – čaj tak získává jemný „lesní horský“ nádech. Shanlinxi je ručně sbíraný čaj.
Čajové lístky kultivaru Qing Xin pěstované ve vysoké nadmořské výšce nabízejí kompletní spektrum všech látek potřebných pro špičkový černý čaj. Černý čaj vyrobený z mladých lístků je typicky jemnější a sladší a nabízí detailnější chuťové spektrum.
🍵 Charakteristika
Krásný jantarový nálev s tóny uzrálých broskví, květin, ovoce, medu, švestek. Díky mladým lístkům je výsledná chuť hladká, sladká, bez výrazné trpkosti. Dozvuk čaje je plný, dlouhý a příjemně sladký. Hodí se na gongfu nálevy, tak na západní styl přípravy či jako ledový čaj.
🌿 Zajímavosti
Většina čajů z Shanlinxi jsou oolongy, černé Shanlinxi je vzácnost a považuje se za sběratelskou lahůdku. Využívají se pouze mladé plně oxidované lístky Qing Xin, které přinášejí jemnost bez hořkosti. Je to vynikající nápoj, jak horký (gongfu či západní styl), tak za studena (cold-brew), kde zvýrazní svou svěžest a sladkost. Shanlinxi patří mezi tři hlavní vysokohorské čajové oblasti Taiwanu (vedle Lishanu a Alishanu) díky mlhám, vlhkosti, krásné přírodě a rozdílům teplot mezi dnem a nocí.
🌿 Jak tento čaj připravit stylem gongfu a západním stylem.
Tradiční styl (Gong Fu Cha)
Předehřejte si gaiwan nebo konvičku o objemu 110 ml. Použijte 5 g čaje a vodu o teplotě 90 - 95 °C. První nálev slejte po 20 - 30 vteřinách, dobu louhování dalších nálevů můžete postupně prodlužovat. Nálevy opakujte dokud vám čaj chutná. Čím delší doba louhování, tím rychlejší vyčerpání lístků a nižší počet nálevů. Doporučujeme porcelánové nebo skleněné nádobí.
Západní styl (1 nálev)
Předehřejte si gaiwan nebo konvičku o objemu 250 ml. Použijte 1 - 2 g čaje a vodu o teplotě 90 - 95 °C a louhujte 4 - 5 minut. Doporučujeme porcelánové nebo skleněné nádobí.
✨ Proč byste ho měli zkusit?
Nabízí bohatou komplexnost, která jde nad rámec běžných červených čajů. Přináší zážitek „horského lesa“ přímo do šálku – osvěžující, relaxační, elegantní. Shanlinxi černý čaj je skutečně rarita – vzácný, ale dechberoucí. Perfektní volba pro ty, kdo oceňují jemnou složitost a čistotu přírodních chutí s nádechem tajemství vysokohorských mlh.
| Země původu | Taiwan |
|---|---|
| Oblast | Shan Lin Xi, Nantou Country |
| Kultivar | Qing Xin |
| Nadmořská výška | 1 600 - 1 800 m. |
| Příprava | 90 - 95 °C, Cold brew ( několik hodin ) |
| Doba louhování | 1. nálev - 20 - 30 vteřin, 2. nálev - 20 - 30 vteřin, 3. nálev - 20 - 30 vteřin, 4. nálev - 30 - 40 vteřin, 5. nálev - 40 - 50 vteřin, 6. nálev - 50 - 60 vteřin |
| Země původu | Taiwan |
|---|---|
| Oblast | Shan Lin Xi, Nantou Country |
| Kultivar | Qing Xin |
| Nadmořská výška | 1 600 - 1 800 m. |
| Příprava | 90 - 95 °C, Cold brew ( několik hodin ) |
| Doba louhování | 1. nálev - 20 - 30 vteřin, 2. nálev - 20 - 30 vteřin, 3. nálev - 20 - 30 vteřin, 4. nálev - 30 - 40 vteřin, 5. nálev - 40 - 50 vteřin, 6. nálev - 50 - 60 vteřin |









