Genmaicha Noka pochází z organické čajové farmy v oblasti Uji.
Genmaicha v překladu je „hnědý rýžový čaj“. Tato specialita, kterou japonci pijí po staletí, je směsí čaje Sencha (v tomto případě z druhé sklizně) a dohněda pražených zrnek rýže.
Čaj nabízí žlutohnědý aromatický nálev nasládlé chuti s ořechovými tóny. Zelený čaj není dominantní, ale i přesto se do celkové chuti dostává charakteristická trpce svíravá chuť čaje Sencha. Genmaicha obsahuje malé množství kofeinu, takže se hodí i pro podvečerní pití. Více
POPIS
Genmaicha Noka pochází z organické čajové farmy v oblasti Uji v Kyotu. Uji je proslulé svou dlouhou historií pěstování čaje a je považováno za jeden z nejprestižnějších regionů produkce čaje v Japonsku.
S ohledem na počasí během roku i krátce před sklizní farmáři modifikují dobu, po kterou je čas zastíněný před sluncem a dobu, po kterou jsou lístky vystaveny horké páře během procesu zastavení oxidace.
Genmaicha v překladu je „hnědý rýžový čaj“. Tato specialita, kterou japonci pijí po staletí, je směsí čaje Sencha (v tomto případě z druhé sklizně) a dohněda pražených zrnek rýže. Tato netradiční kombinace vznikla před přibližně sto lety v malém čajovém obchodě ve městě Kyoto. V té době byl čaj příliš drahý pro každodenní popíjení a tak byla do levného čaje Bancha přidávána běžně dostupná pražená rýže, aby se zvětšil objem připraveného nápoje. Čaj s rýží se postupně rozšířil a stal se oblíbeným mezi venkovskými lidmi. Postupem času byla Bancha nahrazena kvalitním čajem Sencha a Genmaicha se stala oblíbenou ve všech vrstvách společnosti.
CHARAKTERISTIKA:
Čaj nabízí žlutohnědý aromatický nálev nasládlé chuti s ořechovými tóny. Zelený čaj není dominantní, ale i přesto se do celkové chuti dostává charakteristická trpce svíravá chuť čaje Sencha. Genmaicha obsahuje malé množství kofeinu, takže se hodí i pro podvečerní pití. Kombinace čaje Sencha a pražená chuť rýže je skvělá k pití i po jídle.
ZEMĚ PŮVODU | Japonsko |
OBLAST | Uji, Kyoto |
Druh pěstování | Organický |
PŘÍPRAVA
Čaj doporučuji zalévat 70-80°C vodou, avšak musíte vodu normálně uvařit na 100°C a nechat zchladit.
Do kyushu konve s velmi jemým sítkem nebo do shiboridashi nasypte kolem 5g na 200ml objemu -> záleží jak silný čaj chcete a jak jste zvyklý. Příprava japonského čaje je velmi komplexní a různorodá.
DOBA LOUHOVÁNÍ:
Platí pravidlo -> čím chladnější voda, tím delší doba louhování.
O japonských čajích se ví, že první dva nálevy jsou ty nejlepší a více než 3 nálevy japonský čaj kvalitně nedá.
1. | 30-50 vteřin |
2. | 30-40 vteřin |
3. | 40-60 vteřin |