2024 Kamairicha Zairai Shizuoka - Gramy: 50


Cena
299 Kč

Kód produktu
GTG005-1

Varianta neexistuje

Skladem
ks

Kamairicha Zairai je velmi kvalitní a netradičně zpracovaný čaj z kultivaru Zairai z prefektury Shizuoka, nacházející se na ostrově Honšú.
Čaj se pohybuje na pomezí mezi čínskými a japonskými čaji.
Pečení na pánvi nabízí zvláštní rovnováhu mezi hořkostí a sladkostí osvobozenou od typických trpkostí japonských čajů Sencha.
U japonských čajů je vyhledávaná chuť umami, ale je zde také čistá sladkost s mnohem menší svíravostí než u klasického japonského čaje. Příjemná ořechová vůně, kaštany a sladký sametový dozvuk. Tato Kamacha je mimořádnou kombinací jemnosti a intenzity. Více

POPIS

Kamairicha Zairai je velmi kvalitní a netradičně zpracovaný čaj z kultivaru Zairai z prefektury Shizuoka, nacházející se na ostrově Honšú. Prefektura Shizuoka je podlouhlý region táhnoucí se podél pobřeží Tichého oceánu a ze severu ji ohraničuje hora Fuji. 

Když byla čajová kultura přinesena do Japonska z Číny, pro zastavení oxidace se používala metoda pečení na pánvi. Téměř všechny čajové lístky z Japonska jsou napařované, ale Kamairicha si zachovává starý „čínský styl“ pečení. Podobně zkroucený vzhled lístků (na rozdíl od jehliček u čajů Sencha). Tento čaj ukazuje jak probíhal historický vývoj výroby čaje v Japonsku. Čaj se pohybuje na pomezí mezi čínskými a japonskými čaji.

Pro tuto Kamairichu nebo-li Kamachu se tedy používá metoda pečení na pánvi (kamairi), namísto tradiční japonské metody napařování. Lístky mají tvar srpku (kama = srp) namísto rovných dlouhých lístků, už samotný srpek má barvu více do hněda. Pečení na pánvi nabízí zvláštní rovnováhu mezi hořkostí a sladkostí osvobozenou od typických trpkostí japonských čajů Sencha. Při rozlouhování si můžete všimnout občasných hnědých lístků mezi těmi zelenými. 

CHARAKTERISTIKA:

U japonských čajů je vyhledávaná chuť umami, ale je zde také čistá sladkost s mnohem menší svíravostí než u klasického japonského čaje. Příjemná ořechová vůně, kaštany a sladký sametový dozvuk. Tato Kamacha je mimořádnou kombinací jemnosti a intenzity.

ZAJÍMAVOST:

Zairai znamená v japonštině „původní“ a v čaji se používá k označení starého čajovníku bez identifikovatelného kultivaru. Kultivary jsou v podstatě klony. U Zairai má každý čajovník velmi odlišné vlastnosti, protože pochází ze semene. Všechny druhy čajovníků ze semen nesou společné jméno Zairai, což ale ve skutečnosti není název kultivaru. Mnoho Zairai čajovníků je velmi starých, někdy až stovky let. Staré Zairai čajovníky, které nikdo pravidelně neořezává, jsou stromy o výšce několika metrů.

             

ZEMĚ PŮVODU Japonsko
LOKALITA Shizuoka
KULTIVAR Zairai

PŘÍPRAVA

Čaj lze připravit více způsoby. Na teplo doporučuji zalévat 60-70°C vodou, avšak musíte vodu normálně uvařit na 100°C a nechat zchladit. Na studeno nebo s ledem doporučuji louhování několik hodin.

Do kyushu konve se sítkem nebo do shiboridashi nasypte kolem 5g na 200ml objemu -> záleží jak silný čaj chcete a jak jste zvyklý. Příprava japonského čaje je opravdu komplexní a různorodá. 

DOBA LOUHOVÁNÍ:

Platí pravidlo -> čím chladnější voda, tím delší doba louhování. Na studeno nebo ledovo doporučuji čaj louhovat ( macerovat ) minimálně 2h v lednici o množství 7g čaje na litr vody.

O japonských čajích se ví, že první dva nálevy jsou ty nejlepší a více než 3 nálevy japonský čaj kvalitně nedá.

Na horko tedy takto:

1. 30 vteřin
2. 30-40 vteřin
3. 40-50 vteřin

Naposledy navštívené1