Aroma je velmi intenzivní, svěží, mentolové s bylinnými podtóny. Oproti klasické mátě peprné je méně štiplavá a více "divoce bylinková" s nádechem sušených travin a lehkou citrusovou stopou. Nemá tak ostrou mentolovou sílu jako máta peprná, působí hebčeji a jemněji.
V Maroku se tradičně používá právě Mentha longifolia k přípravě marockého mátového čaje s gunpowder zeleným čajem a cukrem. Více
Mentha longifolia nebo-li Máta dlouholistá je typický druh máty, který je charakteristický pro vysoký obsah silic (esenciální oleje), kde převážně převažuje mentol. Tato máta roste po celé Evropě i na jihozápadě Asie. Máta je poměrně vytrvalá bylina, která roste až do výšky 100 cm, s dlouhými, úzkými, šedozelenými až stříbřitými listy, květy mají barvu světle fialovou. Tento druh máty kvete od července do září.
Charakteristika
Aroma je velmi intenzivní, svěží, mentolové s bylinnými podtóny. Oproti klasické mátě peprné je méně štiplavá a více "divoce bylinková" s nádechem sušených travin a lehkou citrusovou stopou. Nemá tak ostrou mentolovou sílu jako máta peprná, působí hebčeji a jemněji.
Zajímavosti
Tradiční marocký čaj
V Maroku se tradičně používá právě Mentha longifolia k přípravě marockého mátového čaje s gunpowder zeleným čajem a cukrem.
Léčivé účinky - v léčitelství se využívá na podporu trávení, proti nadýmání, k uklidnění žaludku a při nachlazení. Zmírňuje též menstruační křeče a bolesti a je dobrá na podrážděný žlučník.
Jak si tuto lahodnou bylinu připravit?
Co potřebuješ - 1 lžička ( 1,5 - 2 g ) sušené máty na šálek ( 250 ml ), voda o teplotě 90 - 95 °C, čajový filtr ( sítko )
Postup - přelij mátu horkou vodou, louhuj 4 - 5 minut ( podle požadované síly chuti ), sceď a vypij, můžeš si to ještě dosladit medem nebo cukrem, ale i samotná je příjemně sladká a svěží






