Čínská verze taiwanského Oolongu Čtyři roční období z kultivaru Si Ji Chun, pochází z okolí města Zhangzhou v provincii Fujian, ze kterého je Taiwan takžka na dohled.
Sklizeň probíhá 4-6 krát za rok včetně zimy. Čaj je oxidován na 20-30 %.
Nálev má medovou barvu a krásně voní po květinách. Chuť je velmi jemná, máslová, nasládlá s tóny květin a ovoce. Čaj je velmi chutný i za studena. Více
POPIS
Čínská verze taiwanského Oolongu Čtyři roční období z kultivaru Si Ji Chun, pochází z okolí města Zhangzhou v provincii Fujian, ze kterého je Taiwan takžka na dohled. Kultivar Si Ji Chun byl rozšířen z Číny na Taiwan.
Původní jméno tohoto rozšířeného Oolongu je Si Ji Chun, v překladu znamená “po celý rok jako na jaře”. Název vznikl, protože tento čaj se sklízí po celý rok. Sklizeň probíhá 4-6 krát za rok včetně zimy. Sklízí se jeden pupen, jeden mladý lístek a dva starší listy. Obvykle se sklízí za slunečného dne a čaj se nechává sušit na slunci, kdy začne proces oxidace, který pokračuje uvnitř na tradičních kruhových bambusových plátech. Oxidace je pomalá, neboť lístky nemají porušenou buněčnou strukturu a za několik hodin je oxidace zastavena procesem, který je znám pod názvem “kill green”. Čaj je oxidován na 20-30 %.
CHARAKTERISTIKA:
Nálev má medovou barvu a krásně voní po květinách. Chuť je velmi jemná, máslová, nasládlá s tóny květin a ovoce. Čaj je velmi chutný i za studena.
ZEMĚ PŮVODU | Čína |
PROVINCIE | Fujian |
KULTIVAR | Si Ji Chun |
LOKALITA | Zhangzhou |
MÍRA OXIDACE | 20-30% |
PŘÍPRAVA
Čaj doporučuji zalévat 60-80°C vodou, avšak musíte vodu normálně uvařit na 100°C a nechat zchladit. Pokud chcete zkusit louhovat na studeno, tak doporučuji louhovat výrazně delší dobu až několik minut.
Do konve či gaiwanu si nasypte -> 3-5g na 150ml ( podle objemu nádobí a vašich nároků na sílu ).
DOBA LOUHOVÁNÍ:
Platí pravidlo -> čím chladnější voda, tím delší doba louhování. V tomto případě na studeno doporučuji aspoň 2 minuty.
Na teplo takto:
1. | 30-50 vteřin |
2. | 20-40 vteřin |
3. | 30-40 vteřin |
4. | 40-60 vteřin |