Asamushi Sencha Kuritawase je vysoce kvalitní Sencha kultivaru Kuritawase z prefektury Kagoshima v Kyushu.
Tato Sencha není pečená na pánvi, ale je napařovaná. Prošla kratším procesem napařování po dobu kratší než 40 sekund.
Mistrovsky zpracována Sencha, prošla lehkým napařováním a vznikl nápoj se sladkými travnatými tóny a dlouhotrvajícím sladkým dozvukem bez známek svíravosti a trpkosti. Chuťový profil je travnatý a má sladké tóny. Více
POPIS
Asamushi Sencha Kuritawase je vysoce kvalitní Sencha kultivaru Kuritawase z prefektury Kagoshima v Kyushu, jednoho z nejlepších čajových oblastí Japonska. Kuritawase je velmi ranný kultivar. Vzhledem k tomu, že jižní Japonsko je teplejší, rané kultivary nabízejí tu výhodu, že mají první čaje Shincha dříve než zbytek země.
Tato Sencha, jako většina japonských zelených čajů, není pečená na pánvi, ale je napařovaná. Další zvláštností je to, že prošla kratším procesem napařování. V japonštině Asamushi znamená lehce napařený, neboť čaj prochází napařováním po dobu kratší než 40 sekund.
TŘÍDY NAPAŘOVÁNÍ:
Asamushi znamená lehce napařený, neboť čaj prochází napařováním po dobu kratší než 40 sekund. Obvyklé napařování je Chumushi, které typicky trvá 40 až 90 sekund. Existuje také hluboce napařená verze s názvem Fukamushi. Délka napařování má přímou úměru k velikosti listu v hotovém čaji. Čím delší je proces napařování, tím jemnější a menší jsou výsledné suché listy. Proto Fukamushi čaje mívají velmi jemné, malé listy. Naopak čaje Asamushi si zachovávají větší, neporušenější listy.
CHARAKTERISTIKA:
Mistrovsky zpracována Sencha, prošla lehkým napařováním a vznikl delikátní nápoj se sladkými travnatými tóny a dlouhotrvajícím sladkým dozvukem bez známek svíravosti a trpkosti. Chuťový profil je travnatý a má sladké tóny.
ZEMĚ PŮVODU | Japonsko |
KULTIVAR | Kuritawase, Kagoshima |
OBLAST | Kyushu |
PŘÍPRAVA
Čaj doporučuji zalévat 60-70°C vodou, avšak musíte vodu normálně uvařit na 100°C a nechat zchladit.
Do kyushu konve s velmi jemým sítkem nebo do shiboridashi nasypte kolem 5-6g na 200ml objemu -> záleží jak silný čaj chcete a jak jste zvyklý. Příprava japonského čaje je opravdu komplexní a různorodá.
DOBA LOUHOVÁNÍ:
Platí pravidlo -> čím chladnější voda, tím delší doba louhování.
O japonských čajích se ví, že první dva nálevy jsou ty nejlepší a více než 3 nálevy japonský čaj kvalitně nedá.
1. | 30-40 vteřin |
2. | 40-50 vteřin |
3. | 40-60 vteřin |