Sencha Karigane pochází z oblasti Uji v Kyotu z kultivaru Yabukita. Uji je proslulé svou dlouhou historií pěstování čaje a je považováno za jeden z nejprestižnějších regionů produkce čaje v Japonsku.
Sencha Karigane nabízí velmi bohatou a silnou vůni i chuť o dost bohatší než klasická Sencha.
Chuť je velice silná, výrazná, sametová, hladká a bohužel i hodně travnatá s velkým počtem tříslovin, proto je potřeba provést přípravu velice opatrně a nebo nejlépe na studeno. Více
POPIS
Sencha Karigane pochází z oblasti Uji v Kyotu z kultivaru Yabukita. Uji je proslulé svou dlouhou historií pěstování čaje a je považováno za jeden z nejprestižnějších regionů produkce čaje v Japonsku. Odrůda Yabukita je v Japonsku nejrozšířenější a její přítomnost v oblasti Uji přispívá k vysoké kvalitě čaje, který se zde vyrábí.
Uji je město v jižní části prefektury Kyoto a je srdcem produkce čaje Uji. Kultivar Yabukita je známý svou přizpůsobivostí a je hojně pěstován v Uji.
CHARAKTERISTIKA:
Sencha Karigane nabízí velmi bohatou a silnou vůni i chuť o dost bohatší než klasická Sencha. Karigane totiž obsahuje nejen lístky, ale i další části čajovníku, které se při výrobě klasické Senchi vyřazují.
Na rozdíl od čaje Kukicha, který obvykle obsahuje tenčí i širší stonky, řapíky a spodní části lístků -> tento čaj Sencha Karigane obsahuje pouze řapíky a větší spodní části lístků čaje Sencha.
Chuť je velice silná, výrazná, sametová, hladká a bohužel i hodně travnatá s velkým počtem tříslovin, proto je potřeba provést přípravu velice opatrně a nebo nejlépe na studeno.
Kukicha je velmi náchylná na teplotu a opravdu je potřeba na to brát zřetel. Je velice silná, tak doporučuji jen malou dávku tohoto čaje, kdo nejste zvyklý.
ZEMĚ PŮVODU | Japonsko |
LOKALITA | Uji, Kyoto |
KULTIVAR | Yabukita |
PŘÍPRAVA
Čaj lze připravit více způsoby. Na teplo doporučuji zalévat 40-60°C vodou, avšak musíte vodu normálně uvařit na 100°C a nechat zchladit. Na studeno nebo dokonce s ledem, doporučuji výrazně delší dobu louhování.
Do konve s jemným sítkem nebo do shiboridashi nasypte buď velmi malé množství čaje nebo hodně (podle objemu nádobí) -> 3-8g na 150ml, velmi záleží jak silný čaj chcete a jak jste zvyklý. Příprava japonského čaje je opravdu komplexní a různorodá.
DOBA LOUHOVÁNÍ:
Platí pravidlo -> čím chladnější voda, tím delší doba louhování. V tomto případě na studeno/ledovo je to cca 2-5 minut.
Na horko takto:
1. | 10-20 vteřin |
2. | 10-15 vteřin |
3. | 10-20 vteřin |
4. | 15-30 vteřin |